SCOPH 

DEPARTAMENTUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ


Departamentul de Sănătate Publică (SCOPH – Standing Committee on Public Health) este promovarea unui stil de viață sănătos din punct de vedere fizic, psihic și social în rândul populației generale prin campanii de informare și prevenție și eliminarea unor obiceiuri cu potențial nociv din viața cotidiană (fumat, consum de alcool, consum de droguri etc).


OBIECTIVE

1
Prevenirea răspândirii bolilor în societate.
2
Promovarea educației continue pentru sănătate în societate.
3
Creșterea nivelului de conștientizare asupra problemelor de sănătate din rândul populației.
4
Susținerea politicilor de sănătate în calitate de reprezentanți direcți ai studenților mediciniști.
5
Dezvoltarea de cunoștințe și abilități teoretice, cât și practice, în rândurile studenților mediciniști în scopul formării viitorilor specialiști în spațiul medical.
6
Colaborarea studenților mediciniști alături de organizații externe axate pe domeniul sănătății publice în scopul utilizării potențialului studenților în medicină.

PROIECTE 

Consumul de tutun reprezintă principala cauză prevenibilă a bolilor cronice netransmisibile, existând dovezi științifice care demonstrează cert că reducerea numărului persoanelor care folosesc produse ce conțin tutun conduce la diminuarea poverii reprezentate de aceste boli. Descurajarea debutului consumului acestor produse conduce la reducerea, atât pe termen scurt cât mai ales pe termen mediu și lung, a numărului de fumători, existând metode și instrumente eficiente și specifice.

În parteneriat cu 2035 fără tutun, dorind să sprijinim eforturile naționale pentru combaterea consumului de tutun, a fost lansat un concurs de proiecte, care are ca scop scăderea consumului în rândul tinerilor și copiilor. Tema concursului este “Prima generație fără tutun” și scopul proiectelor înscrise vizează scăderea consumului de produse destinate fumatului (tutun, tutun încălzit, țigări electronice) și prevenirea debutului fumatului la copii și adolescenți, reducerea accesibilitatii, reducerea expunerii la fumat de mâna a doua.

În urma concursului, au fost numite câștigătoare 6 proiecte cărora le-au fost oferite granturi de diferite valori, după cum urmează: 1 grant de 700 de euro, 2 granturi de 500 de euro și 3 granturi de 350 de euro. Centrele la nivelul cărora se vor desfășura proiectele sunt urmatoarele: FASFR București, SSMB, ASMTMC, FASFR Timișoara, SSMC și LSUVA.

Le dorim mult succes și le vom urmări activitățile pe parcursul anului către “prima generație fără tutun”.

Proiectul „Road Safety” se adresează publicului larg, pornind de la elevi, până la angajați ai unor societăți
comerciale. Organizatorii și voluntarii din cadrul proiectului sunt studenți ai Facultății de Medicină din
Oradea, aceștia având ca scop însuşirea la nivelul populaţiei a noţiunilor de prim ajutor şi a măsurilor ce trebuie luate în cazul unui accident rutier. Pentru îndeplinirea acestui scop, proiectul şi-a început activitatea prin expunerea
informațiilor în licee, şcoli şi chiar firme din județul Bihor şi din afară acestuia, participanții la training-uri
atingând un număr considerabil. Importanța cunoașterii tehnicilor de bază în acordarea primului ajutor
este deosebit de importantă deoarece, la nivel național, doar 2 din 10 români cunosc aceste măsuri.
Acest proiect urmareste instruirea unui număr cât mai mare de persoane, cu privire la pașii care trebuie
urmați pentru acordarea corectă a primului ajutor în cazul unor situații de urgență: obstrucția căilor
aeriene superioare, stop cardio-respirator, etc. Pe lângă activitatea de predare a tehnicilor de prim ajutor,
in fiecare an este organizat un eveniment de simulare de accident rutier la care sunt invitate persoane de
toate vârstele și ocupațiile.

„Donează sânge! Fii erou!” este un proiect național, desfășurat în 11c entre universitare din România: Târgu Mureș, București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Oradea, Galați și Constanța, care vine în intampinarea unei probleme importante a vremurilor în care trăim si anume deficitul major de donatori de sânge. Ne propunem să creștem procentajul de donatori din populație astfel reușind să creștem calitatea serviciilor medicale din România.

Prin organizarea bianuală a proiectului ‘’Donează sânge! Fii erou!’’, coordonatorii și-au propus întotdeauna ameliorarea uneia dintre marile probleme cu care se confruntă unitățile spitalicești din România: lipsa de sânge. De fiecare dată, campania s-a desfășurat pe o perioada de cinci zile, timp în care, pe lânga procesul propriu-zis de donare, s-a încercat sensibilizarea populației cu privire la importanța actului dedonare a sângelui prin materiale informative (pliante, afișe, articole în presă și media) și sfaturi din partea personalului medical în locația de recoltare.

Astfel, campania a beneficiat de publicitate din partea unor posturi precum Pro TV, Antena 1, Antena 3, Digi24, Realitatea TV, Radio România Actualități, ziare precum Adevărul, Jurnalul Național, Click de duminică cât și de parteneriate cu firme de prestigiu: Philips Romania, NN, FruFru, Pepsico, 5 To Go, Bella, Uber, Vitamin Aqua, ProVocatia, Nazarcea Grup, Teatrul Bulandra, World Class Romania, Cinema City, abex.ro etc.

Toate campaniile au fost încununate de succese, numărul de donatori mărindu-se de la o ediție la alta, precum și suportul oferit din partea sponsorilor și mass-mediei.

Proiectul „Alimentație sănătoasă!” își propune educarea unui număr cât mai mare de persoane în ideea creării unui mediu favorabil consumului alimentar sănătos și a menținerii unei stări de nutriție optime. Acest proiect are ca scop oferirea unei mai bune înțelegeri privind alimentația sănătoasă, în special persoanelor cu un stil de viață haotic, ajutându-i să ducă o viață cât mai sănătoasă, dar și de a oferi informații despre o nutriție corespunzătoare în funcție de vârsta și efortul zilnic depus. 

Ziua Mondială a Diabetului este marcata în fiecare an pe 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet IDF, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. Diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică și este nevoie de creșterea gradului de conștientizare a pacienților, dar și a familiilor lor cu privire la această afecțiune. Alimentaţia nesanatoasă de tip fast-food, lipsa activităţilor fizice, stresul, poluarea excesiva sunt doar cateva din cauzele care astăzi au facut ca diabetul sa se raspandeasca.
De aceea, este important să prevenim și să controlăm diabetul, prin metode naturale. Un stil de viaţă corespunzător poate ajuta la prevenirea acestei afecţiuni.
Alimentatia sănătoasă, mişcarea şi renunţatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni această afecțiune. Fructele si legumele proaspete, alimentele bogate in vitamine si acizi grasi Omega 3 sunt o sursa de hrana care va pot reda starea de sanatate dorita, prevenind astfel afectiuni nedorite.

Sportul are o importanta deosebita in viata fiecaruia dintre noi, iar lipsa lui duce la probleme de sanatate pe care nimeni nu si le doreste. "Sport pentru Sanatate" e un proiect care doreste sa introduca miscarea in rutina studentilor universitatii noastre, prin organizarea de evenimente sportive cat mai diverse.

Tuberculoza este o preocupare publică gravă pentru România, țara noastră ocupând actualmente locul 1 la nivel european în ceea ce privește incidența acestei boli, motiv pentru care ne propunem desfășurarea unei campanii de informare și educare a populației prin intermediul acestui proiect. Acesta are ca scop informarea și prevenirea tuberculozei în rândul elevilor de liceu. Însă proiectul nu se oprește la acest nivel, astfel că se va organiza o manifestație pentru Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Acest proiect se desfășoară pornind de la nivel local, mergând spre nivelul național, și nu în ultimul rând până la nivel internațional. 

“Împreună Pentru Sănătatea Rurala” este un proiect ce își propune să dea o mână de ajutor sistemului medical din România, prin implicarea activă a studenților la Medicină, a medicilor rezidenți şi a medicilor specialişti, a partenerilor şi instituţiilor medicale în asigurarea de investigaţii şi consult de specialitate în mediul rural.

În cadrul proiectului, se organizează periodic caravane în zone rurale defavorizate, la care participă voluntari studenţi în medicină, medici rezidenţi, medici specialişti. Astfel, în cadrul unei ediţii, se evaluează starea de sănătate a populației prin efectuarea gratuită a următoarelor investigaţii : analize de sânge (glicemie, colesterol, trigliceride), analize de urină, puls şi tensiune, examen clinic complet, examen de specialitate (cardiologie, pediatrie, oftalmologie, ginecologie, dermatologie).

La sfârșit, toți pacienții primesc scrisori medicale, trimiteri sau medicamente în funcție de necesitățile fiecăruia. Tot în timpul caravanelor, pentru că știm că cel mai eficient tratament este prevenția, avem alături de noi colegi ce vorbesc despre tuberculoză, diabet, prevenția prin vaccinare, obezitate, alimentație echilibrată, educaţie sexuală dar și despre cancerul de col uterin. Toate acestea vizează informarea și prevenția, încercând să aducă un plus de conștientizare în rândul oamenilor!

Pentru a aduce o schimbare majoră în România, programul “Gender Based Violence” își propune să ridice un semnal de alarmă asupra consecințelor cauzate de violență (fizică, verbală, sexuală, psihologică, socio-economică și spirituală). Cum se poate face această schimbare? Conștientizarea publicului larg, consilierea victimelor și pregătirea corespunzătoare a personalului medical pentru recunoașterea victimelor unui abuz sunt primii pași pentru construirea unui viitor mai bun pentru următoarele generații.

Vrei să îți folosești picioarele în alt mod în afară de a urca și coborî scările de la facultate? Ți-au obosit mâinile de la căratul cărților? Vino să te relaxezi alături de noi la cursurile de dans. Vei dobândi mai multă încredere în mișcările tale și toate ringurile de dans îți vor sta la picioare.

“Micii Sanitari” este un proiect educațional din cadrul Programului Național ”Children Health and Rights” din Comitetul Sănătate Publică (SCOPH) al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR).

Proiectul este organizat de către studenți ai Facultăților de Medicină din țară membre ale FASMR.

Obiectivul proiectului este oferirea copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani din mediul rural și urban abilități și cunoștințe în domeniul educației sanitare în vederea adoptării unui stil de viață sănătos, precum: anatomia și fiziologia organismului uman, igienă, alimentație sănătoasă, manevre de bază de prim ajutor.

Anual, în perioada martie-mai, echipe de studenți voluntari ai Asociațiilor Studențești ale Universităților de Medicină și Farmacie din cele 11 centre membre FASMR desfășoară activități de predare interactivă a noțiunilor de educație pentru sănătate elevilor din clasele a II-a, a III-a, a IV-a, 2 ore pe săptămână, timp de 5/6 săptămâni.

Temele abordate sunt adaptate vârstei elevilor și sunt unice la nivel național, aceleași în fiecare centru universitar, realizate și aprobate de către studenți din toate centrele participante.

La sfârșitul orelor de predare, proiectul presupune selecția pe baza unui test a elevilor reprezentanți din fiecare clasă, care vor participa ulterior la Etapa Locală. În urma Etapei Locale, primii doi elevi clasați din fiecare an de studiu se vor califica la Etapa Națională, desfășurată în unul dintre centrele universitare participante. Elevilor li se vor asigura cazarea și masa pe perioada desfășurării Etapei Naționale. 

Teddy Bear Hospital este un proiect cu și despre copii, care are, în principal, scopul de a-i obișnui pe cei mici cu halatul alb și mersul la medic. Acest proiect se bazează pe educarea studenților la medicină și a părinților în legatură cu sănătatea copiilor.

Recent, rata imunizării în România a scăzut foarte mult, iar rata infecțiilor ce pot fi prevenite prin vaccin a crescut îngrijorător. Atât epidemia de rujeolă din România, cât și dezinformarea produsă de unele articole din mass-media au urgentat luarea unor hotărâri politice, dar și crearea acestui proiect. Prin intermediul acestuia se derulează campanii de informare publică privind riscul non-aderenței la schema națională de vaccinare, beneficiile vaccinurilor și importanța vaccinării.

Smile-X este un proiect transnațional (se desfășoară în prezent în Brazilia, Peru, Spania, Italia și Ecuador). Acest proiect își propune aducerea unui zâmbet pe fețele copiilor spitalizați, aflați la casele de copii, centre de zi. Motivul din spatele acestui proiect pune accentul pe latura socială de care copiii aflați în asemenea situații au nevoie fie pentru a treace mai bine peste o anumită experiență, fie pentru a avea o copilărie fericită așa cum ar trebui.

Studenții voluntari în cadrul acestui proiect, vor forma o “familie” de clovni care vor aduce zâmbete pe fețele celor mici și le vor face ziua mai frumoasă și colorată. Acțiunea în sine are ca scop și dezvoltarea comunicării non-verbale prin mimă, artă, muzică, jocuri și limbajul corpului, dezvoltând interesul copiilor în aceste arii.

„ANA și MIA" este primul proiect SCOPH-ASMO despre anorexie și bulimie cu scopul de a educa oamenii despre aceste boli care, netratate, pot avea sfârșit tragic.
Anorexia şi bulimia sunt boli care, dacă sunt ignorate, pot sa aducă moartea, numărul victimelor crescând anual.
Mulţi însă le tratează ca pe nişte diete - sau mai rău : nu iau în serios deloc suferinzii de anorexie şi bulimie.
E timpul să demascăm boala şi să arătăm lumii ce e ea de fapt!

Ziua Mondială a Antibioticelor este proiectul care își propune informarea corectă și educarea publicului larg cu privire la administrarea de antibiotice. E bine să le luăm fără instrucțiuni? Ce înseamnă rezistența la antibiotice? Cum acționează ele? Pot apărea efecte secundare? Ce se întâmplă, doctore? 

Andrei Moleșteanu

LPO (Local Public Health Officer)

Adresă 

P-ța 1 Decembrie, 10, Oradea, Bihor


Contact

Email: asmosecretariat@gmail.com

    Feedback

    Vă rugăm să ne trimiteți ideile dvs., rapoarte de erori, sugestii! Orice feedback ar fi apreciat.