SCORA

DEPARTAMENTUL PENTRU SĂNĂTATEA SEXUALĂ ȘI A REPRODUCERII

Comitetul Permanent pentru Sănătatea Sexuală și a Reproducerii, inclusiv HIV/SIDA a pornit de la idealul de a promova un comportament sexual responsabil și de a oferi suport persoanelor care trăiesc cu HIV. Scopul comun al membrilor SCORA este acela de a promova drepturile sexuale și reproductive. Viziunea comitetului a evoluat de-a lungul timpului, fiind astăzi mult mai complexă și acoperind mult mai multe subiecte. Aceasta include subiecte diverse ce țin de educație sexuală, sănătatea mamei și a copilului, violență bazată pe gen și LGBTQI+.
Departamentul SCORA luptă constant pentru combaterea problemelor susmenționate ce țin de educația pentru sănătatea sexuală. Este, așadar, vital atât pentru tineri, cât și pentru întreaga comunitate să creștem gradul de literație asupra sănătății reproducerii. Doar astfel putem ajunge împreună la diminuarea incidenței infecțiilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor nedorite, a numărului de avorturi realizare în condiții precare și nu în ultimul rând, a stigmatizării aduse persoanelor din diverse comunități.

MISIUNE

Misiunea comitetului SCORA nu este doar simpla informare a publicului larg despre sarcină, infecții cu transmitere sexuală sau metode contraceptive. Este mult mai mult de atât! Împreună cu echipa de voluntari dedicați acestui scop, luptăm atât pentru persoanele afectate de diverse infecții cu transmitere sexuală, pentru încetarea stigmatizării aduse acestora, cât și pentru victimele agresiunilor sexuale. Contribuim activ la integrarea persoanelor LGBTQI+, aprindem o lumânare pentru toți cei decedați în urma infectării cu HIV/SIDA, oferim sprijin și îndrumare tuturor celor ce au nevoie de ajutor în acest aspect, iar cuvantul “tabu” nu există în vocabularul nostru. Suntem o comunitate, iar din comunitatea noastră nu fac parte doar voluntarii proiectului. Ci toți cei care au fost cândva judecați, agresați, neînțeleși, slab informați, neprotejați. Pe scurt, suntem alături de TOATĂ LUMEA! Acestea sunt doar câteva dintre activitățile pe care noi le desfasurăm. Deviza noastra constă în libertate, egalitate și… sexualitate.

OBIECTIVE

1
Educarea comunităților cu privire la infecțiile cu transmitere sexuală, modului de transmitere al acestora și metodelor de protecție.
2
Scăderea stigmatizării avortului și creșterea ratei de conștientizare referitoare la sănătatea mamei și a copilului, planning-ul familial și violența obstetricală.
3
Scăderea discriminării comunității LGBTQI+ în ceea ce privește accesul la îngrijirile de sănătate.
4
Combaterea violenței bazate pe gen, indiferent de forma acesteia (psihică, verbală, fizică etc.)
5
Scăderea discriminării persoanelor infectate cu HIV și educarea populației generale legat de modurile de transmitere ale virusului.
6
Stabilirea și consolidarea relaților externe cu organizații ce au același scop .

PROIECTE

Proiectul a luat naștere în urmă cu doi anișori , din dorința de a avea o activitate simplă și lejeră, dar care, în același timp, să ne ajute în dezvoltarea anumitor skill-uri precum comunicarea, empatia, creativitatea și lucrul în echipă. Știm cu toții că subiectele abordate în cadrul departamentului nostru sunt considerate „taboo”, de aceea dorim să creăm prin acest proiect un „un safe&open space”, unde comunicarea liberă este principalul nostru obiectiv. 

În fiecare an peste 3000 de comunități din întreaga lume organizează proiectul „Mr.&Mrs. BreasTetis” având ca scop conștientizarea și creșterea gradului de cunoștințe atât a studenților mediciniști cât și a publicului larg, promovarea prevenției și detectarea precoce a neoplaziilor organelor de reproducere (sânii, col uterin, testicule și prostată). Totul a început în anul 1992 cu o campanie de conștientizare și informare a publicului despre problematica cancerului de sân, cancerului de col uterin, testicular și de prostată cât și prezentarea modalităților de prevenire și detectare precoce a acestora. 

SCORA X-Change este un schimb de experiență ce dureaza aproximativ 3-4 săptămâni. Acesta se adresează studenților la medicină şi are ca scop creşterea conştientizării asupra problemelor legate de sexualitate, sănătatea reproducerii şi drepturi. Participanții au ocazia de a observa cum funcționează un departament SCORA în centrele din alte țări.

Programul îmbină perfect temele SCORA cu oportunitatea de a îmbunătăți cunoştiințele despre cultura altor țări. Fiind un schimb de experiență, participanții pot crea legături strânse cu voluntarii SCORA din alte centre internaționale şi astfel, împreună, vor forma o echipă competentă care încearcă să rezolve problemele cu care se confruntă un voluntar SCORA.

Copii din centrele de plasament sunt o parte importantă a societății și tocmai de aceea prin acest proiect ne propunem să ajungem și la ei, aducându-le informații despre concepție, viața sexuală, contracepție, boli și igienă. 

„O atitudine sănătoasă este contagioasă. Nu aștepta să o iei de la alții, fii purtător!”
Proiectul își propune promovarea educației pentru sănătatea reproducerii având drept ideal viziunea departamentului SCORA. Prin această campanie de informare se dorește responsabilizarea elevilor de liceu, tratând, dintr-o perspectivă medicală, subiecte precum profilaxia, căi de transmitere, moduri de manifestare și posibilități de tratament în cazul infecțiilor cu transmitere sexuală. 

SIDA este un subiect tabu în societatea românească, dar asta nu îl face să fie inexistent. Cum prevenția de HIV/SIDA este în centrul activităților din sfera SCORA, World AIDS Day este proiectul care promovează acest lucru și aduce în atenția celor din jur aspecte legate de boală, infectare sau tratament. Dacă ai idei cât mai creative în ceea ce rpivește activități pe care vrei să le realizezi în cadrul acestui proiect, îți place să abordezi subiecte tabu și să interacționezi cu oamenii, World AIDS Day este proiectul perfect pentru tine.

Într-o societate clădită pe legi patriarhale și predominată o mentalitate arhaică, violența și discriminarea de gen îngreunează viața de zi cu zi a femeilor (și nu numai). Blamarea victimelor este o “patologie” prezentă în majoritatea instituțiilor, care produce de multe ori daune iremediabile la persoanele afectate de abuz.

Pentru a aduce o schimbare majoră în România, programul “Gender Based Violence” își propune să ridice un semnal de alarmă asupra consecințelor cauzate de violență (fizică, verbală, sexuală, psihologică, socio-economică și spirituală). Cum se poate face această schimbare? Conștientizarea publicului larg, consilierea victimelor și pregătirea corespunzătoare a personalului medical pentru recunoașterea victimelor unui abuz sunt primii pași pentru construirea unui viitor mai bun pentru următoarele generații.

Programul “Comprehensive Sexual Education” include mai multe proiecte care au în centru educația reproductivă, dar și metode de îmbunătățire ale acesteia. Abordând teme legate de boli cu transmitere sexuală, igienă, sexualitate, consimțământ, concepție, contracepție, acest program își propune să spargă barierele zonei de confort și să contribuie la formarea și responsabilizarea adolescenților și tinerilor.

Unul dintre obiectivele principale ale acestui program este normalizarea educației reproductive în societatea românească și includerea ei în curicula școlară, lucru care reprezintă un aspect esențial într-o educație cât mai complexă a generațiilor tinere, dar și în incluziunea, emanciparea și accepțiunea unor minorități precum comunitatea LGBTQ+ sau comunitatea rromă.

Proiectele care stau la baza acestui program presupun mai ales colaborarea cu unități de învățământ și alte instituții și organizații nonguvernamentale cu obiective legate de sănătatea reproductivă.

Componenta programului care aduce un element nou, dar foarte important în cadrul educației sexuale este comprehensivitatea, ce presupune ca actul educativ să nu se oprească la aspecte teoretice despre anatomie sau microbiologie ci să abordeze și subiecte precum consimțământul, bully-ing-ul, slut shaming-ul, comuncarea atât între parteneri cât și cu cei din jur (părinți, prieteni, alți membrii ai familiei) sau stigma asociată cu bolile cu transmitere sexuală.

î

Ana Stoi 

LORA (Local Officer on Reproductive Health Including HIV/AIDS)

Adresă 

P-ța 1 Decembrie, 10, Oradea, Bihor


Contact

Email: asmosecretariat@gmail.com

    Feedback

    Vă rugăm să ne trimiteți ideile dvs., rapoarte de erori, sugestii! Orice feedback ar fi apreciat.